هم از فواید چای سیاه و هم از مضرات آن زیاد شنیده ایم اما نمیدانیم بالاخره چایی بخوریم یا نخوریم؟ جواب این سوال را در این مطلب خواهید فهمید.
احتمالا شما هم از افرادی هستید که عطر و طعم چای را دوست دارید و از خوردن آن لذت میبرید و فقط چای اول صبحی یا بعد از نهار شما را سرحال میکند. این یک توهم نیست باید بگوییم که چای این خاصیت را دارد که شما را سرحال کند و حتی حال شما را بهتر کند. خوردن چای سیاه فواید زیادی دارد که نباید از آن غافل شوید.مثلا چای حس شادی در شما ایجاد میکند و استرس و اضطراب شما را کاهش میدهد. اما نکته قابل توجه اینست که چه مقدار چای این فواید را به بدنمان میرساند؟
زیاده روی در خوردن هر چیزی به ضرر بدن است حتی آب. پس مهم است که به میزان مصرف چای روزانه دقت کنید تا از ضرر های مثل کم خونی ، افزایش فشار خون و سردرد که مهم ترین عوارض خوردن چای زیاد است در امان باشید. احتمالا برایتان سوال پیش بیاید که مصرف چه مقدار و چگونه ی چای مفید است ؟ در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا پاسخ این سوال رابگیرید.
خواص چای سیاه
کاهش وزن
هر نوع چای ساده و بدون شکر، عسل یا شیرینکنندههای دیگر، برای کاهش وزن مناسب است. چای نهتنها کالری کمی دارد، بلکه به تامین آب بدن هم کمک میکند. در برخی مطالعات نشان داده شده است که نوشیدن منظم چای تلخ همراه با رژیم و ورزش میتواند باعث کاهش وزن شود.
در یک بررسی نشان داده شده است که ترکیباتی به نام کاتچین در چای سبز، اگر با ورزش متوسط همراه شوند، باعث کاهش وزن و کاهش چربی شکم خواهند شد. بنابراین اگر میخواهید از این خواص چای سبز برای لاغری بهرهمند شوید، شاید بهتر باشد دور خوردن شیرینیجات در کنار چای را یک خط قرمز پررنگ بکشید.
کمشدن التهابات
یکی از فواید چای کمک به کمترشدن التهابات و مقابله با بسیاری از بیماریهاست. اما چگونه؟ چای سبز و کاتچین قدرتمند آن EGCG (اپیگالوکاتچین 3 گالات) در سرکوب بیان ژن سیتوکینهای التهابی و آنزیمهای مربوط به آن موثرند. این اثرات ضدالتهابی موجود در چای، برای مقابله با بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت، سرطان و بیماریهای تخریب عصبی مفید هستند.
درمان استرس
ما زندگی پر استرس تری نسبت به والدین و اجداد خودمان داریم. بنابراین نیاز به کنترل استرس هر روز ضروری می شود. در این صورت، چه چیزی می تواند بهتر از یک فنجان چای باشد ؟ چای می تواند هورمون های استرس در بدن کاهش دهد و اعصاب را آرام کند.
بیماری آلزایمر
آلزایمر نوعی از جنون است که باعث از دست رفتن حافظه می شود و بر رفتار و فرآیند تفکر تاثیر می گذارد. مصرف چای سیاه می تواند خطر بیماری آلزایمر را کاهش دهد.
حس شادی و آرامش
چای سیاه می تواند به کاهش کلسترول بد، فشار خون، کاهش خطر ابتلا به سرطان، استرس، و … کمک کند یعنی نوشیدن چای شادی افراد را بالا می برد و احساس سرحالی و شادابی به فرد می دهد.
فواید خوردن چای
کاهش وزوز گوش
سالهاست به افرادی که از وزوز گوش رنج میبرند، توصیه میشود مصرف چای و قهوه را کاهش دهند. اینطور تصور میشود که کافئین ممکن است فشار خون را بهقدری بالا ببرد که منجر به بروز احساس آزاردهنده صدای زنگ یا وزوز گوش شود. در چندین مطالعه نشان داده شده است که این تصور درباره خواص چای درست نیست و نوشیدن روزانه یک لیوان از این نوشیدنی میتواند در کمترکردن این مشکل موثر باشد.
حفاظت در برابر سرطان پوست
در تحقیقات نشان داده شده است که یکی از خواص چای سیاه، سبز یا سفید این است که مجموعهای از ترکیبات مفید را فراهم میکنند. این ترکیبات ممکن است برخی از انواع سرطانها از جمله سرطان پوست غیرملانوم را دفع کنند. دانشمندان در یک مطالعه از انجمن تحقیقات سرطان آمریکا نشان دادهاند که غلظت چای، زمان و درجه حرارتی که برای دمکردن آن صرف میشود، میتواند بر اثرات احتمالی محافظتی آن تاثیر بگذارند.
نوشیدن چای غلیظ و گرم قادر است خطر سرطان پوست را کاهش دهد. افزودن پوست مرکبات به چای سیاه هم میتواند مزایای بیشتری برای محافظت در برابر سرطان سنگفرشی پوست که دومین سرطان شایع پوست است، داشته باشد.
محققان میگویند پوست مرکبات نهتنها حاوی غلظت بیشتری از ویتامین C هستند، بلکه مقدار بیشتری بیوفلاونوئید و لیمونن دارند که نشان داده شده است ضد تومورند. بنابراین میتوان یکی از خواص چای سیاه را حفاظت در برابر سرطان پوست دانست.
افزایش سلامت قلب
چای سیاه حاوی گروه دیگری از آنتی اکسیدان ها به نام فلاونوئیدها است که برای سلامت قلب مفید است. مطالعات نشان داده است، افرادی که سه فنجان چای سیاه در روز می نوشند ، 11 درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهند.
کاهش کلسترول بد
LDL و HDL دو نوع لیپوپروتئین هستند که کلسترول را در سراسر بدن حمل می کنند. هنگامی که LDL بیش از حد در بدن وجود داشته باشد ، می تواند در عروق تجمع کرده و باعث رسوب مومی به نام پلاک شود. این می تواند منجر به مشکلاتی مانند نارسایی قلبی یا سکته مغزی شود.
مطالعات نشان داده است که چای سیاه ممکن است به کاهش سطح LDL کمک میکند.
بهبود سلامت روده
در روده میلیون ها باکتری وجود دارد که تقریبا 70 تا 80 درصد از سیستم ایمنی بدن شما تضمین میکند. پلی فنول های موجود در چای سیاه ممکن است با ترویج رشد باکتری های خوب و جلوگیری از رشد باکتری های بد به حفظ سلامت روده کمک کند.
علاوه بر این ، چای سیاه دارای خواص ضد میکروبی است که مواد مضر را از بین می برد و با کمک به ترمیم پوشش دستگاه گوارش ، باکتری ها و ایمنی روده را بهبود می بخشد.
کاهش فشار خون
فشارخون خون بالا می تواند خطر نارسایی قلبی و کلیوی، سکته مغزی، از دست دادن بینایی و حملات قلبی را افزایش دهد. خوشبختانه، تغییر در رژیم غذایی و شیوه زندگی می تواند فشار خون را کاهش دهد.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
چای سیاه حاوی پلی فنول است که ممکن است به مبارزه با سلول های سرطانی در بدن کمک کند. اگرچه مصرف چای سیاه سرطان را درمان نمی کند ، اما ممکن است به کاهش رشد سلول های سرطانی کمک کند.
تقویت تمرکز
چای سیاه حاوی کافئین و اسید آمینه ای به نام L-theanine است که می تواند هوشیاری و تمرکز را بهبود بخشد. L-theanine فعالیت آلفا را در مغز افزایش می دهد و منجر به آرامش و تمرکز بهتر می شود.
مطالعات نشان داده است که نوشیدنی های حاوی L-theanine و کافئین به دلیل تأثیرات L-theanine بر مغز بیشترین تأثیر را بر تمرکز دارند. شاید به همین دلیل باشد که بسیاری از افراد بعد از نوشیدن چای در مقایسه با سایر نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، انرژی پایدارتری را تجربه می کنند.
بهبود سلامت استخوان
با افزایش سن استخوان ها شروع به تحلیل رفتن می کنند. چای سیاه تراکم استخوانها را حفظ می کند و جایگزینی برای کلسیم است و خطر شکستگی را کاهش می دهد. توصیه می شود چای سیاه را در روز مصرف کنید.
در روز چه میزان چای مصرف کنیم که عوارضی نداشته باشد؟ معمولاً نوشیدن چای سیاه در مقادیر متوسط برای اکثر افراد بیخطر است و مقدار مشخصی برای نوشیدن وجود ندارد. از آنجایی که ترکیبات و کیفیت چای ممکن است بسیار متفاوت باشد، تعیین دوز استاندارد دشوار میشود. اما در هرحال، نوشیدن مقادیر زیاد چای سیاه – بیش از چهار یا پنج فنجان در روز – ممکن است باعث مشکلات سلامتی شود که بیشتر به دلیل عوارض جانبی مرتبط با کافئین است. یکی از مضرات چای سیاه نارسایی کلیه است. بهویژه چای سرد مملو از اسید اگزالیک است که وقتی بیش از حد مصرف شود، در کلیهها رسوب و کار دفع مواد زائد از خون را مختل میکند. چگونه عوارض مصرف و مضرات چای سیاه را کاهش دهیم؟ کاهش مصرف روزانه چای یا افزودن کمی شیر به فنجان چای میتواند مضرات چای سیاه را تا حدودی پوشش دهد. همچنین مصرف چای با هر یک از موادغذایی زیر (یا دم کردن آن با برخی از ادویههای زیر) میتواند به کاهش اثرات منفی این نوشیدنی شرقی کمک کند: لیمو ترش نعنا زنجبیل دارچین خرما شکلات تلخ زیره پونه کوهی آویشن
مضرات مصرف چای
در صورتی که مصرف چای شما بیش از اندازه باشد مشکلات زیر را به همراه خواهد داشت:
اضطراب و مشکل در خوابیدن
تنفس سریعتر
سردرد
افزایش ادرار
ضربان قلب نامنظم
تهوع و استفراغ
عصبی بودن و بی قراری
صدای زنگ در گوش
فشار خون بالا
کم خونی
بیقراری
افزایش فشار خون
تغییر ضربان قلب
تشنج