در این پست از سایت علل،علائم و درمان سرطان کبد,چه درمان هایی برای سرطان کبد وجود دارد؟را قرار دادیم .سرطان کبد یکی از جدی ترین و خطرناک ترین بیماری ها است که بر اثر عدم خود مراقبتی و بی احتیاطی در تغذیه و… پدید می آید. در این مطلب با علائم و درمان های مختلف سرطان کبد آشنا خواهید شد.سایت استار بورس …
در ادامه از سایت استار بورس همراه ما باشید با علل،علائم و درمان سرطان کبد,چه درمان هایی برای سرطان کبد وجود دارد؟. . .
عملکرد کبد
کبد، یکی از اندامهای حیاتی بدن است که به طور عمده، وظیفه تصفیه خون را به عهده دارد. خون در سراسر بدن جریان دارد و مواد شیمیایی و سمها را به خود جذب میکند. از آنجایی که خون تمام قسمتهای بدن، حداقل یکبار از کبد عبور میکنند، کبد به راحتی در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان قرار میگیرد.
سرطان کبد چیست؟
کبد ممکن است دچار سرطان اولیه و یا سرطان متاستاتیک شود. سرطان اصلی سرطانی است که در سلولهای خود کبد ایجاد میشود.
سرطان متاستاتیک سرطانی است که در سایر سلولهای اندامهای بدن ایجاد میشود و سپس به کبد میرسد. گفته میشود که اکثر سرطانهای کبد از نوع ثانویه یا متاستاتیک هستند. نامگذاری سرطانهای متاستاتیک بر اساس اندام اولیهای که در آن شکل گرفتهاند انجام میشود. به عنوان مثال، سرطانی که در سینه ایجاد شده و به کبد منتشر میشود، سرطان متاستاتیک سینه نام دارد. می توانید با متخصص خون، سرطان و آنکولوژی و یا متخصص درمان سرطان صحبت کنید .
بالاترین خطر ابتلا به سرطان کبد در افرادی با میانگین سنی ۶۷ سال دیده میشود.
سرطان کبد در کودکان
به طور عمده، سرطان در کودکان دو نوع است:
هپاتوبلاستوما (Hepatoblastoma)
و هپاتوسلولار کارسینوما (Hepatocellular carcinoma).
سرطان کبد در کودکان، حدود ۱ درصد سرطانهای کبد را تشکیل میدهد. شانس نجات برای سرطان کبد در کودکان ۵ ساله ، ۷۳ درصد است.
سرطان کبد در زنان
به طور کلی زنان کمتر از مردان دچار سرطان کبد میشوند. مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلاء به سرطان کبد قرار دارند. خطر ابتلاء مردان به این نوع سرطان در مقایسه با زنان، حدود سه برابر بیشتر است.
آیا سرطان کبد خطرناک است؟
در سرطان کبد، شانس درمان نسبت به سایر سرطانها کمتر است. در واقع معمولا سرطان کبد بسیار دیرهنگام و در مراحل پیشرفته و پایانی خود تشخیص داده میشود.
بر اساس گزارشی از انجمن شیمی آمریکا (ACS)، شانس نجات بیماران به مدت ۵ سال پس از تشخیص سرطان کبد توسط پزشک، ۳۱ درصد است. یعنی از بین افرادی که دچار سرطان کبد میشوند، حدود ۳۱ درصد به مدت حداقل ۵ سال، به زندگی خود ادامه میدهند.
علائم و نشانه های سرطان کبد
معمولا تا زمانی که سرطان کبد به مرحله پیشرفته نرسیده باشد، علائم آن بروز پیدا نمیکنند. از جمله علائم سرطان کبد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
زردی یا یرقان، که باعث زرد شدن چشمها و رنگ پوست میشود
دردهای شکمی
درد در منطقه نزدیک به شانه راست
بزرگ شدن کبد، طحال یا هر دو
تجمع مایعات یا ورمهای شکمی
خستگی
حالت تهوع
استفراغ
کمردرد
خارش
تب
از دست دادن ناگهانی وزن
کاهش اشتها
از کجا بفهمم سرطان کبد دارم؟
معمولا علائم سرطان کبد در مراحل اولیه بروز نمیکنند. اگر علائم سرطان کبد را در خود میبینید، حتما آنها را جدی بگیرید و برای کنترل سلامتی کبدتان به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
روشهای تشخیص سرطان کبد
تشخیص زود هنگام سرطان کبد، شانس درمان و از بین بردن تومور کبد را بالا میبرد. تشخیص سرطان کبد معمولا با بررسی سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی شروع میشود. ابتدا پزشک با پرسیدن سوالاتی، سابقه بیماری افراد را کنترل میکند. سپس طی یک معاینه فیزیکی، تورمهای شکمی و وجود زردی در چشمها را مورد بررسی قرار میدهد. این دو مورد اکثرا گویای مشکلات کبدی هستند. اگر افرادی دارای سابقه اعتیاد به مشروبات الکلی، ابتلاء به هپاتیت B و هپاتیت C هستند، حتما باید این موارد را به پزشک خود اطلاع دهند.
سرطان کبد را میتوان از طریق آزمایشهای زیر تشخیص داد:
آزمایش سلامتی کبد
این آزمایش به متخصص کمک میکند تا با اندازهگیری دقیق مقدار پروتئین، آنزیمهای کبد و بیلی روبین موجود در خون، وضعیت سلامتی کبد شما را تشخیص دهد.
وجود آلفا فتوپروتئین در خون
وجود آلفا فتوپروتئین (AFP) در خون فرد میتواند نشانه ابتلاء به سرطان کبد باشد. این پروتئین معمولا قبل از تولد، در کبد و کیسه زرده نوزادان تولید میشود. معمولا پس از تولد نوزاد، تولید آلفا فتوپروتئین متوقف میشود.
سیتیاسکن یا امارای شکمی
با استفاده از روشهای عکسبرداری سیتیاسکن و امآرای، تصویر دقیقی از کبد و دیگر اندامهای شکمی، به دست میآید. این تصاویر به پزشک کمک میکند تا محل رشد و تولید تومور، اندازه تومور و انتشار تومور به دیگر اندامها را تشخیص دهند.
نمونهبرداری از کبد
روش دیگر برای تشخیص سرطان کبد، بیوپسی (Biopsy) یا نمونهبرداری از کبد است . طی بیوپسی، قسمتی از بافت کبد را بر میدارند و آزمایشهای مورد نظر بر روی آن انجام میدهند. برای جلوگیری از احساس درد، عمل نمونهبرداری به کمک بیهوشی انجام میشود.
عوارض سرطان کبد
سرطان کبد ممکن است باعث تورم و قابل مشاهده شدن رگهای زیر شکم شود.
کبودی
خونریزی
درد
کاهش اشتها
از دست دادن وزن
و ضعف بدن از دیگر عوارض سرطان کبد هستند.
سیروز کبدی
سیروز کبدی وضعیتی است که کبد به دلیل آسیبهای بلند مدت، عملکرد طبیعی خود را از دست میدهد. در واقع سیروز، مرحله پیشرفته فیبروزیس است که از بیماری های کبدی مانند هپاتیت و مصرف بیش از حد الکل، ناشی میشود.
علت سرطان کبد
علل سرطان کبد به طور دقیق مشخص نیست. سرطان اولیه کبد بیشتر به دلایل :
وراثتی
مصرف الکل
در نتیجه بیماری های عفونی مانند هپاتیت بی و سی، هموکروماتوزیس (بیماری وراثتی که مقدار آهن در کبد، بسیار بیشتر از حد نرمال است) ایجاد میشود.
عفونتهای ناشی از هپاتیت B و C و ویروسها، متداولترین علل ایجاد سرطان در آمریکا هستند. افرادی که دچار این نوع ویرسها میشوند بسیار بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به سرطان کبد هستند زیرا این ویرسها میتوانند منجر به سیروز شوند. بیش از نیمی از افرادی که دچار سرطان اولیه کبد میشوند، دچار سیروز کبدی هستند. برخی از بیماریهای کبدی ارثی، مانند هموکروماتوز نیز باعث سیروز کبدی و افزایش خطر ابتلاء به سرطان کبد میشوند.